Lyssna på avsnitten

Sofie Sarenbrant, 36, har skrivit Vecka 36,

I stället för dig, Vila i frid, Andra andningen och Visning pågår, som sålts till åtta länder.

Emelie Schepp, 35, debuterade 2013 med Märkta för livet på eget förlag. Boken släpptes på nytt i september av Wahlström & Widstrand, och är hittills såld till åtta länder.

Snart premiär!

 

Avsnitt 20: Intrigmakerskor

 

I dag släpps det sista avsnittet av säsong två som är fullt av intriger. Om du vill starta en intrig men är osäker på vilken sorts intrig du ska välja, ska du lyssna på Sofie och Emelie. De ger mängder av tips som;

Hur du med hjälp av ett fiskben kan starta en ny Tonya Harding skandal.  

Hur du med Carolas låt "När löven faller" kan reta upp en gäng på Facebook.

Hur du med ett superkort meddelande UTAN smiley kan skapa osäkerhet och osämja.

Det och massor mer i avsnitt 20: Intrigmakerskor.

 

Avsnitt 19: Skrivkramp

 

En författares stora mardröm är att drabbas av skrivkramp. Men vad är egentligen skrivkramp och hur gör man att bota den? Hjälper det verkligen att hoppa över vissa kapitel, inte använda bokstaven i, eller byta ordet snopp mot och? Eller ska man helt enkelt gå direkt på Sofies femminutersmetod?

Missa inte avsnitt 19, då får du också tips om den ultimata julklappen.

Avsnitt 18: Utlandssuccé

 

Att få sina bokrättigheter sålda till utlandet är för många en dröm. I avsnitt 18 - Utlandsucce - pratar Sofie och Emelie om hur mycket (eller lite) de är involverade i de utländska förlagens arbete med omslag, titel och översättning. Dessutom blir det snack om en biljakt i Köpenhamn, om en märklig fråga från ett franskt teveteam och om svårbegripliga recensioner.

 

Avsnitt 17: Nakenkonferens

 

I avsnitt 17 pratar Sofie och Emelie om hur det är att leva med en deckarförfattare. Sofie berättar bland annat att Tommy tvingas läsa hennes manus under pistolhot och Emelie erkänner att Henrik snart  måste läggas inpå avgiftning för att han knarkar topplistor åt henne. Vilka andra tvångsrutiner, sjuka egenskaper och obehagliga överraskningar får deras respektive stå ut med? Och varför i hela friden kallas avsnittet för Nakenkonferens? Det och mycket annat om du lyssnar på Deckarpodden.

 

Avsnitt 16: Prestationssjukan

 

Vanliga människor har 24 timmar om dygnet, men du verkar ha 48?! Den kommentaren får Deckarpoddens programledare Sofie och Emelie ibland. Men är det en komplimang eller ögonöppnare? Hur gör högpresterande människor för att inte gå in i väggen? Och varför är det stor skillnad på att känna sig lyckad och lycklig? Det, och mycket annat, i avsnitt 16 - Prestationssjukan.

Avsnitt 15: Vem vill inte bli miljonär?

 

Vissa likställer bokkontrakt med att bli miljonär. Men om man ska överleva som författare bör man egentligen göra något annat. Som att köpa en trisslott. I avsnitt 15 - Vem vill inte bli miljonär - pratar Sofie och Emelie om vad man tjänar som författare. Sofie försöker gå till botten med varför hon ena dagen river ut en femkronorskupong ur tidningen för att nästa dag boka en svindyr resa. Emelie erkänner att hon vägrade ge sig själv ett förskott och Sofie förklarar hur nära hon var att få en miljon danska kronor i ersättning. Men vem beställde tio exemplar av sin egen bok och blev ifrågasatt av Adlibris?

Avsnitt #14: Mordiska miljöer

 

En hamn, ett maraton eller ett spa - hur väljer man en unik miljö till sin intrig? 

Varför blev Norrköping en deckarstad och hur kom det sig att Sofie åkte ända till Budapest för att hitta en ö i Stockholms skärgård? Det och mycket annat i avsnitt 14 - mordiska miljöer.

 

Avsnitt #13: Döds- & livspusslet

 

Städa, handla, laga mat, ligga, tvätta, bädda, vabba, läsa läxor – när sjutton ska allt hinnas med? I avsnittet avslöjar Sofie och Emelie att det ibland känns lättare att pussla ihop en deckarintrig än själva vardagslivet. Sofie berättar också om när tv-programmet Lyxfällan hörde av sig till hennes man, och Emelie erkänner att hon inte är någon bullmamma. Det blir lite bråk om en blåbärspaj också, men det är ingen stor grej.

Avsnitt #12: Karaktärshärvan

 

Sofie och Emelie pratar karaktärer och hur de hämtar inspiration till sina personligheter i böckerna – från sig själva, vänner och från drömmar. Emelie avslöjar att hon slåss väldigt mycket på nätterna, vilket har resulterat i separata sovrum, och Sofie drar den märkliga historien om en känd person som har förföljt henne i drömmarna sedan barnsben. Missa inte!

Avsnitt #11: Bok och Skilsmässan

 

Varför är flourkoppen ett givet inslag, på vilket sätt är Jill Johnson ett hot mot Sofies äktenskap, och hur kommer det sig att vissa författare (Emelie) blir intervjuade i direktsändning sittande på en massagestav mellan skinkorna? Allt det och lite till i premiäravsnittet av Säsong två.

 

Avsnitt #10: Deckarskalle

 

Är deckarförfattare någonting man föds till, vad rör sig i huvudet på någon som skriver om mördare hela dagarna och hur bör man tänka? Emelie och Sofie både söker och ger svar.

 

Avsnitt #9: Debutantvarning

 

Som debutant är det lätt att bli övertaggad och se sin bok som en global angelägenhet. Sofie och Emelie berättar om sina största rookiemisstag, vad man ska tänka på i sociala medier och varför man kan bli deppig av att se sitt färdigtryckta verk.

 

Avsnitt #8: Fucking varumärke

 

Hur är det att ständigt behöva representera sitt varumärke? Och hur ska man hinna skriva när allt mer tid går åt till just det? Emelie och Sofie ger som vanligt sina bästa tips.

 

Avsnitt #7: Den ångestladdade skrivprocessen

 

Sofie och Emelie berättar om hur själva skrivandet går till. Vad har de för ritualer? Hur sätter de upp mål? Och hur låter det när Emelie pratar som Jonas Malmsjö?

 

Avsnitt #6: Signeringskatastrofer

 

Hur laddar man inför en signering och vad gör man om ingen dyker upp? Sofie och Emelie berättar om förhoppningar och fasor när det är dags att möta sina läsare.

 

Avsnitt #5: Elaka recensioner

 

Varför minns man bara de negativa recensionerna och hur hanterar man dem? Sofie och Emelie ger tips och tricks om hur man gör när självförtroendet är kört i botten.

 

Avsnitt #4: Kolleger och konkurrenter

 

Sofie och Emelie berättar hur det är att vara både vänner och konkurrenter, vikten av att ha en bra mentor samt hur man manipulerar topplistorna på bästa sätt.

 

Avsnitt #3: Känsliga kapitel

 

Hur skriver man sexscener utan att rodna, vilka intima ord är okej att använda och hur gör man research? I det tredje avsnittet av Deckarpodden får du tips av våra två fnissiga programledare. 

 

Avsnitt #2: Kill Your Darlings

 

Det makabra andra avsnittet är ute nu! Hur många har Sofie och Emelie mördat, vilken fotbollsspelare är den perfekta psykopaten och vad är "kill your darlings"?

 

Avsnitt #1: Stolta fulförfattare

 

Enligt kritikerna är deckare fullitteratur, alltså är Sofie Sarenbrant och Emelie Schepp fulförfattare. De pratar om hur konstigt det är att recensenterna ska klanka ner på den genren som toppar listorna över mest sålda böcker. Sofie erkänner också att hon har slutat bostadsknarka och börjat topplisteknarka istället.

Varje morgonen kollar jag om mina böcker har kvar sina placeringar. Det avgör sedan humöret för resten av dagen.

 

 

Copyright © All Rights Reserved